Nye regler for kviklån i 2020

Fra 1. juli 2020 er det slut med alle former for kviklån, der har en ÅOP på over 35 %. Samtidig indføres der et loft for, hvor meget du maksimalt skal betale tilbage på dit lån. Derved forventes det, at det bliver længere imellem, at forgældede danskere ender i en evig gældsspiral. Læs mere om, hvad det kommer til at betyde for dine lånemuligheder.

Hører du til en af de mange, der ser med hver uge, når eksperterne i Luksusfælden redder økonomien for endnu en dansker?

Her er det ofte de dyre kviklån, der i dag markedsføres som kassekreditter, der har spillet en vigtig rolle i den økonomiske deroute for ugens deltager. Godt hjulpet på vej af et forbrugsmønster, der oftest ikke ville have været muligt, hvis det ikke var så let at optage lån. Især de helt dyre af slagsen.

Slut med tårnhøje ÅOP’er

Her topper netop de tidligere smslån, hvor du kan låne småbeløb til tårnhøje renter og gebyrer. Eller rettere: I dag får du en kassekredit, som du så kan vælge at afdrage eller bare forlænge ved at betale et beløb hver måned, der svarer til de renter, der løber på kassekreditten.

Kassekredit-konceptet var branchens træk, sidste gang regeringen indførte restriktioner i form af en betænkningstid på 48 timer. Så hvem ved, hvad den åbenbart meget kreative branche finder på denne gang.

Et faktum ved de eksisterende kassekreditter er, at de høje renter og gebyrer medfører en ÅOP-værdi på op til 7-800 % eller mere i årlige omkostninger i procent.

Slut med ÅOP’er på over 35 %

Men fra 1. juli i år er det slut. Her indføres de nye regler for kviklån. Reglerne forbyder lån og kassekreditter med en ÅOP på over 35 %. Samtidig bliver det forbudt for låneudbyderne at markedsføre lån, der har en ÅOP som overstiger 25 %.

Det skulle ifølge forligspartierne Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige og regeringen nedbringe risikoen for, at den almindelige dansker kan ende i bundløs gæld. Eller komme til at sidde fast i en gældsspiral som den, deltagerne i Luksusfælden ofte er fanget i.

Du kommer maksimalt til at betale det dobbelt tilbage

Udover ÅOP-loftet betyder de nye regler for kviklån også, at der indføres et loft for, hvor meget du maksimalt kan komme til at betale tilbage på et lån.

Det betyder, at du fremover maksimalt kommer til at betale det dobbelte tilbage af, hvad du har lånt. Altså kan du maksimalt komme til at betale 30.000 tilbage, hvis du har lånt 15.000 kroner.

Det er endnu en måde at forhindre folk i at sætte sig i bundløs gæld på. Særligt med de typiske smålån, der tidligere kunne løbe fuldstændig løbsk, hvis du ikke fik dem afviklet.

Samme regler for lån mellem private

For at dæmme op for, at der opstår et privat lånemarked med tårnhøje renter og gebyrer tæt på dummebøde-størrelse, kommer reglerne også til at gælde for lån mellem privatpersoner – også selv om de er i familie.

Hvad betyder de nye regler for kviklån for dig?

Skal du ud og optage lån, kan du se frem til langt billigere lån fra 1. juli 2020. Især hvis du har overvejet en af de kviklånstyper, som bliver reguleret af den nye lovgivning.

For de mere traditionelle forbrugslån betyder de nye regler ikke nogen ændringer. Her er ÅOP-værdien oftest kun på 6-10 %, hvorfor tilbagebetalingsbeløbet altid vil holde sig under det nye udgiftsloft.

Skulle det gå galt for dig, får du samtidig nemmere ved at få gældsrådgivning. For som en del af de nye regler for kviklån, er bevillingen til offentlig gældsrådgivning øget med 5 mio. kroner. Det betyder, at der i årene 2020-2023 vil være en pulje på 60 mio. kroner til gratis gældsrådgivning til folk, der er havnet i en gældsspiral.

Så fremadrettet bliver det både billigere og mere trygt at låne på nettet. Om end du naturligvis stadigvæk skal overveje de økonomiske konsekvenser var at optage lån.

4 comments

 1. Hvordan hjælper man dem der allerede sidder og betaler på en såkaldt kassekredit og som kun kan betale renterne hver måned fordi de er helt oppe på 20% pr måned ? De hænger jo stadig på aftalen ?

  1. Hej Anne,

   Ja, desværre er reglerne kun gældende fremadrettet.

   Jeg ville undersøge muligheden for at få et samlelån enten i banken eller online. Det kan selvfølgelig være svært at få en bank med på, hvis man i forvejen har en lidt skrøbelig økonomi.

   Først og fremmest er det vigtigste dog nok at få et helt overblik over sin økonomi. Er der evt. nogen steder hvor der kunne spares i en periode eller måske man kunne finde et ekstra job, så man har mulighed for at få banket gælden af.

   Denne øvelse vil også vise over for ens bank at man er villig til at gøre hvad der skal til for at komme af med sin gæld, hvilket er med til at øge sandsynligheden for at de vil overtage gælden. Det handler i sidste ende om risiko for dem.

   Håber i finder en løsning.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *